Welkom in de wondere wereld van wasvoorschriften en symbolen. Met deze gids leer je alles over de betekenis van wassymbolen, wasvoorschriften en wasprogramma’s. Het begrijpen van deze tekens van wasvoorschriften is belangrijk om je wasgoed goed schoon te krijgen én je kleding mooi te houden. Laten we samen alle mysteries en tekens ontrafelen, en ontdek alle tips & tricks van onze experts.

Het doel van wasvoorschriften symbolen

Wassymbolen lijken misschien ingewikkeld, maar ze vertellen je precies hoe kleding wassen op de juiste manier moet gebeuren. Deze symbolen, ook wel wasvoorschriften symbolen of wastekens genoemd, vertellen je precies hoe je moet wassen, drogen, strijken, en meer.

Het doel van wasvoorschriften symbolen

Het ontcijferen van veelvoorkomende wassymbolen

Naast het gebruik van de juiste wasmiddelen is het begrijpen van de betekenis achter veelvoorkomende wassymbolen de eerste stap. Als je eenmaal weet wat de wasvoorschriften symbolen betekenen, weet je zeker dat je was op de juiste manier wordt behandeld en de kwaliteit van je kleding langer behouden blijft.

Temperatuursymbolen

De tekens van wasvoorschriften die temperatuur aangeven zien eruit als een bak gevuld met water, wat staat voor de maximale temperatuur voor het wassen van je kleding. Een enkele lijn onder het bassin geeft aan dat er koud water moet worden gebruikt, twee lijnen suggereren lauwwarm water en drie lijnen geven warm water aan. Het wassen van je kleding in kouder water verbruikt minder energie dan het wassen met warm water. Als je deze richtlijnen en wassymbolen volgt, voorkom je dus niet alleen dat je kwetsbare kleding krimpt, maar het is ook beter voor de planeet!

Symbolen voor het toerental

Deze wassymbolen zien er vaak uit als een badkuip met of zonder water, met een nummer erin. Het nummer staat voor het aanbevolen toerental of de duur van de wascyclus. Een symbool met een zachte cyclus geeft aan dat een delicaat wasprogramma of laag toerental gebruikt moet worden.

Instructies voor fijne was

Symbolen van de wasvoorschriften voor de fijne was kun je herkennen aan een driehoek, cirkel of vierkant, met een paar extra tekens of letters erin. De driehoek geeft aan dat het kledingstuk gebleekt kan worden, de cirkel geeft aan dat het kledingstuk in de droger kan en het vierkant geeft aan dat het kledingstuk gestreken kan worden.

Wasdrogersymbolen onder de loep

Nu we de basis van symbolen voor het wassen begrijpen, gaan we eens kijken naar de symbolen voor de wasdroger. Door deze tekens goed te kennen voorkom je dat je kledingstukken krimpen of beschadigd raken. De wasdrogersymbolen zien er veelal uit als een cirkel met extra tekens erin, die elk een andere droogmethode aangeven. Een symbool met een enkele stip in de cirkel duidt aan dat er een lage temperatuurstand gebruikt moet worden, bijvoorbeeld bij delicate stoffen. Een symbool met twee stippen geeft een hogere droogstand aan, geschikt voor stevigere stoffen. Er kunnen ook extra pictogrammen of letters naast de cirkel staan, die advies geven over speciale droogprogramma's of het vermijden van bepaalde instellingen.

Symbolen voor strijken

De symbolen voor strijken herken je aan een strijkijzertje, soms voorzien van extra symbolen of stippen. Het aantal stippen geeft de temperatuur aan. Eén stip duidt bijvoorbeeld op een lage temperatuur, terwijl drie stippen staan voor een hoge temperatuur. Sommige strijksymbolen kunnen nog andere tekens of letters bevatten. Hierop staan specifieke instructies, zoals het gebruik van stoom of strijken zonder stoom.

Door strijkinstructies en symbolen goed op te volgen, voorkom je schade aan je kledingstukken.

Symbolen voor bleken

Het bleken van kleding is een bekende methode voor vlekken verwijderen en het verwijderen van verkleuringen. Als het echter verkeerd wordt gebruikt, kan het schade veroorzaken. Een veelvoorkomend symbool met betrekking tot bleken is een driehoek, die aangeeft dat het kledingstuk veilig gebleekt kan worden. Als een kledingstuk dit symbool mist, gebruik dan geen bleekmiddel.

Er bestaan veilige alternatieven voor bleekmiddelen, zoals Vanish Oxi Action Whitening Poeder. Dit helpt vlekken verwijderen per stoftype en kleding witter te maken zonder de risico's kleding te beschadigen. Succes is echter niet gegarandeerd. Controleer altijd de etiketten en volg de instructies.

Symbolen voor stomen

Stoomsymbolen zijn vaak voorzien van een cirkel, die aangeeft dat het kledingstuk niet in een gewone wasmachine mag worden gewassen en in plaats daarvan professioneel gereinigd moet worden. Kijk in je kledingstukken naar symbolen die 'thuis stomen' of 'alleen chemisch reinigen' aangeven. Deze symbolen geven aan dat je het kledingstuk veilig kunt reinigen met stomerijsets of producten voor thuisgebruik, of naar de stomerij moet brengen.

Minder bekende wassymbolen

Naast de bekende wassymbolen zijn er nog veel meer wassymbolen die je tegen kunt komen. Deze symbolen staan veelal voor speciale zorg en instructies van de te wassen kleding.

Handwassymbolen

Dit ziet eruit als een hand in een bak met water en dit geeft aan dat het kledingstuk met de hand gewassen moet worden in plaats van in de wasmachine. Handwas wordt vaak aanbevolen voor delicate stoffen of items met kwetsbare prints die in een wasmachine kunnen worden beschadigd.

Waslijnsymbolen

Dit symbool toont een horizontale lijn met een gebogen bovenkant en geeft aan dat het kledingstuk gedroogd moet worden op een waslijn of wasrek. Lijndrogen is een veilige methode die krimpen helpt voorkomen en de vorm van een delicaat kledingstuk helpt behouden.

Instructies voor de fijne was

Er zijn symbolen die speciale onderhoudsinstructies aangeven, zoals symbolen voor plat laten drogen, niet uitwringen of niet drogen in direct zonlicht.

Conclusie

Met een beetje oefenen heb je de symbolen voor wasvoorschriften zo onder de knie en raak je ermee vertrouwd, waardoor je altijd goed voor je kledingstukken kunt zorgen. Geen stress of frustratie meer, en oneindig plezier van je garderobe.

Aanbevolen product

Vanish Oxi Action Wasbooster Poeder

Vanish Oxi Action Wasbooster Poeder

Vanish Oxi Action Whitening Booster Poeder

Vanish Oxi Action Whitening Booster Poeder

ONLINE ARTIKELS