Of het nu gaat om een drankje dat je op je tapijt hebt gemorst of voedselvlekken op kleding na het avondeten: weten hoe je effectief een vlek verwijdert, scheelt een hoop stress en frustratie. In deze handleiding geven we je de belangrijkste informatie, tips en technieken om zelfs de meest hardnekkige vlekken effectief te verwijderen.

Veelvoorkomende vlekken in het huishouden

Huishoudelijke vlekken horen bij het leven. Of het nu gaat om rode wijnvlekken veroorzaakt door een onhandig gezinslid of inktvlekken van een overijverige kunstenaar. En laten we de veelvoorkomende voedselvlekken niet vergeten, van tomatensaus tot chocolade. Natuurlijk wil je maar wat graag weten hoe je deze hardnekkige vlekken uit kleding kunt verwijderen, daar hebben we immers allemaal wel eens mee te maken.

Het voorbehandelen van vlekken

Het beste wat je kunt doen bij vlekken is deze zo snel mogelijk voor te behandelen, voordat je aan de slag gaat om de vlekken daadwerkelijk te verwijderen. Maar niet elke vlek is hetzelfde en verschillende soorten vlekken vereisen dus verschillende voorbehandelingstechnieken. Vooral als het gaat om hardnekkige vlekken verwijderen.

Bij vlekken door vers voedsel kun je het beste de overtollige resten wegschrapen en de vlek vervolgens deppen met een schone, in koud water gedrenkte doek.

Bij vlekken op oliebasis, zoals vet- of make-upvlekken, kan het aanbrengen van een kleine hoeveelheid vlekverwijderaar rechtstreeks op de vlek de vlek helpen afbreken.

De juiste vlekkenverwijderaar kiezen

Omdat er veel vlekverwijderingsproducten op de markt verkrijgbaar zijn, kan het lastig zijn om te bepalen welke je moet kiezen voor welke type vlek. Laten we samen eens kijken naar de opties.

Een krachtige alleskunner, zoals de Oxi Action Multi Power Poeder, is altijd een goede optie voor het aanpakken van een breed scala aan vlekken*. Perfect voor als je niet zeker weet met welk type vlek je te maken hebt of als er sprake is van meer dan één type vlek. Naast het verwijderen van vlekken helpt de roze versie de kleuren te beschermen en is de witte versie ideaal voor witte kleding.

Sommige vlekverwijderaars hebben beperkingen in het gebruik omdat ze zijn samengesteld om specifieke soorten vlekken aan te pakken, zoals voedsel- of vetvlekken. Bovendien zijn sommige vlekverwijderaars effectiever op bepaalde soorten vlekken of oppervlakken dan andere. Lees daarom altijd wat er op de verpakking staat!

Vlekken verwijderen van verschillende oppervlakken

 1. Kleding. Dep eerst de vlekken met een schone doek of keukenpapier om zoveel mogelijk van de vloeistof te absorberen. Oxi Action Multi Power Poeder is vervolgens een effectieve voorbehandeling voordat je de bevlekte kleding in de wasmachine stopt*. Ook voor deodorantvlekken verwijderen of koffievlekken verwijderen hebben we genoeg opties. Zorg dat je vooraf de wasinstructies op het waslabel van je kleding leest.
 2. Tapijten. Tapijtvlekken kunnen bijzonder hardnekkig zijn, vooral als ze de tijd hebben gehad om in te trekken. Begin door een vlekverwijderaar rechtstreeks op de plek te spuiten en zachtjes in te wrijven. Laat het 5 minuten inwerken en dep de vlek vervolgens van buiten naar binnen met een schone doek of keukenpapier om verdere verspreiding van de vlek te voorkomen.
  Heeft je hond een ‘ongelukje’ gehad op je tapijt of kleed? De Vanish Oxi Action Vlekverwijderaar Spray neutraliseert elke geur en is speciaal ontworpen om hardnekkige vlekken aan te pakken. Moddervlekken verwijderen? Ook hier hebben we een goede oplossing voor.
 3. Bekleding. Vlekken op bekleding kunnen lastig te verwijderen zijn zonder hierbij de stof te beschadigen. Begin met het deppen van de vlek met een schone doek of keukenpapier om zoveel mogelijk van de vlek te verwijderen. Controleer vervolgens de instructies voor eventuele specifieke reinigingsadvies. Kan de bekleding behandeld worden met een vlekverwijderaar? Breng dan de vlekkenverwijderaar voor bekleding aan en dep de vlek voorzichtig af. Vermijd wrijven of schrobben, hiermee kun je de bekleding beschadigen.
 4. Overige oppervlakken. Voor hout, glas of tegels kunnen specifieke technieken en producten voor het verwijderen van vlekken nodig zijn. Raadpleeg altijd de instructies van de fabrikant of raadpleeg een professional voor advies.

Vlekken uit kleding verwijderen zonder wasmachine

Ben je op vakantie, onderweg, of zit je om een andere reden zonder wasmachine? Vlekken uit kleding verwijderen zonder wasmachine lijkt misschien een onmogelijke opgave, maar dat is het zeker niet. Handwassen is dan de beste oplossing. Vul een bak of gootsteen met koud water, voeg een kleine hoeveelheid wasmiddel of zeep toe en doe vlekverwijderaar op de vlek. Laat het kledingstuk in het water zakken, gebruik je handen om het te wassen en geef extra aandacht aan het wrijven van de vlek met de vlekverwijderaar erop. Als het goed is zie je al snel resultaat. Spoel het kledingstuk na het wassen grondig uit en hang het ergens op om te drogen.

Preventie en onderhoud

Hoewel het belangrijk is om te weten hoe je vlekken effectief verwijdert, kan het voorkomen je veel tijd en stress besparen.

 1. Handel snel. Hoe langer een vlek er zit, hoe moeilijker het wordt om deze te verwijderen. Pak ongelukjes dus direct aan.
 2. Gebruik beschermende materialen. Overweeg het gebruik van tafelkleden, placemats en onderzetters om vlekken te voorkomen op oppervlakken zoals tafels en werkbladen. Gebruik voor stoffering hoezen of vlekbestendige stoffen om het schoonmaken makkelijker te maken.
 3. Stel huishoudelijke regels op. Zorg ervoor dat je gezinsleden weten hoe belangrijk het is om vlekken zo snel mogelijk aan te pakken en hoe ze dat moeten doen. Zorg ervoor dat jongere kinderen weten hoe ze hun spullen op de juiste manier organiseren en opruimen.
 4. Opruimen en bewaren. Bewaar voorwerpen of producten die vlekken kunnen veroorzaken, zoals schoonmaakproducten, verf en stiften, in veilige containers om lekken en morsen te voorkomen.
 5. Reiniging en onderhoud. Stofzuig tapijten, stoffering en andere oppervlakken met regelmaat om vuil te verwijderen die op de lange termijn voor vlekken kunnen zorgen.

DIY vlekverwijderaars

 1. Baksoda. Wil je vlekken verwijderen uit kleding? Maak een pasta door baksoda met water te mengen en dit op de vlek aan te brengen. Laat het vervolgens een paar minuten zitten voordat je het afspoelt en wast zoals je gewend bent. Bij vlekken op tapijt strooi je baksoda over het aangetaste gebied, laat je het een tijdje zitten en zuig je het vervolgens op met een stofzuiger.
 2. Witte azijn. Het kan werken tegen vlekken zoals koffie, thee en zweet. Voor kledingvlekken meng je gelijke delen witte azijn en water, breng dit aan op de vlek en laat het een paar minuten staan voordat je het gaat wassen. Bij vlekken op het tapijt kun je de vlek deppen met een mengsel van witte azijn en water en vervolgens afspoelen met schoon water.
 3. Citroensap. Om vlekken uit kleding te verwijderen kun je de vlek een paar minuten in het sap weken, en daarna afspoelen en wassen zoals je gewend bent. Citroensap kan ook gebruikt worden om vlekken van snijplanken en werkbladen te verwijderen. Wrijf een halve citroen over de vlek, laat het een tijdje zitten en spoel het af met water.

Wees altijd voorzichtig bij het mengen van verschillende producten of ingrediënten, dit kan soms ongezonde dampen of andere chemische reacties veroorzaken. Twijfel je? Kies dan altijd voor een ‘echte’ vlekverwijderaar.

Conclusie

Weten hoe je vlekken moet voorbehandelen en verwijderen is erg belangrijk voor iedereen die waarde hecht aan schone kleding en een blinkend schoon huis(houden). Weten hoe je een vlek effectief verwijdert, betekent ook dat je begrijpt hoe je deze effectief kunt behandelen en dat je de juiste vlekverwijderaar kiest, zodat hardnekkige vlekken tot het verleden behoren. Bovendien is voorkomen beter dan verhelpen, dus ook daar valt nog veel winst te behalen.

*Succesvolle resultaten zijn niet gegarandeerd. Controleer altijd de etiketten en volg de instructies.

AANBEVOLEN PRODUCT

Vanish Oxi Action Wasbooster Poeder

Vanish Oxi Action Wasbooster Poeder

Vanish Oxi Action Whitening Booster Poeder

Vanish Oxi Action Whitening Booster Poeder

Vanish Spray Oxi Action Droge Vlekverwijderaar

Vanish Spray Oxi Action Droge Vlekverwijderaar

Vanish Spray Oxi Action Vetvlekken Voor Het Wassen

Vanish Spray Oxi Action Vetvlekken Voor Het Wassen

ONLINE ARTIKELS