Misschien verhuisde u onlangs en bent u verbaasd over de vele pictogrammen en opties op uw machine, of hebt u net een nieuwe was-droogcombinatie gekocht en bent u overweldigd door de gebruikshandleiding ...

Lees dan snel verder en ontdek de belangrijkste stappen voor een correct gebruik van uw wasmachine. U ontdekt hoe u de juiste temperatuur en het juiste programma moet selecteren en in welk bakje u uw wasmiddel en wasverzachter moet toevoegen voor een optimaal resultaat. Tot slot leert u ook hoe u uw kleding met de hand moet wassen en hoe u de meeste vlekken kunt verwijderen.

8 STAPPEN VOOR DE BESTE WASRESULTATEN

Hoe de was doen: een stappenplan

Lees snel verder voor instructies over het sorteren van uw was op stof en kleur, het toevoegen van de juiste hoeveelheid wasmiddel en wasverzachter en het kiezen van het beste programma en de juiste watertemperatuur. Extra stappen zoals uw was drogen, vlekken behandelen en uw kleding met de hand wassen komen eveneens aan bod.

1. Uw was sorteren

Heb je je ooit afgevraagd welke kleuren samen gewassen mogen worden? De eerste stap bestaat uit het sorteren van uw was. Scheid lichtere stoffen van donkere stoffen en houd ook kleding die erg vuil is apart. Het type stof is eveneens belangrijk. Zo moeten lichtere stoffen gescheiden worden van zwaardere stoffen zoals jeans.

2. Uw wasmachine vullen

Voor een optimaal resultaat en een wasmachine die lang meegaat is het belangrijk om uw toestel niet te overladen. Ontdek hier hoeveel wasgoed in uw machine kan.

  • Bij een kleine lading is de wastrommel voor ⅓ gevuld.
  • Bij een middelgrote lading is de wastrommel voor de helft gevuld.
  • En bij een grote lading is de wastrommel voor ⅔ gevuld.

Ook bij een grote lading is het belangrijk dat u met uw hand nog boven het wasgoed in de machine kunt. Als dit niet mogelijk is, weet u dat uw machine te vol zit!

Vanish-producten

3. Wasmiddel en wasverzachter toevoegen

Weet u waar u het waspoeder moet toevoegen in uw machine? En weet u ook hoeveel waspoeder u moet gebruiken voor elke lading, groot of klein?

Voor de netheid en levensduur van uw kleding is het belangrijk dat u weet waar uw wasmiddel terecht moet komen in de machine. Controleer daarbij het productetiket op de verpakking van het wasmiddel om de juiste dosis poeder of vloeibaar wasmiddel te weten te komen.

Ontdek nu de betekenis van de symbolen in de wasmiddellade.

  • Het kleine bakje met ‘I’ is voor wasmiddel en wordt enkel gebruikt bij een voorwasprogramma (met hogere temperaturen en een langere wascyclus).
  • Het grotere bakje met ‘II’ wordt gevuld met wasmiddel voor het hoofdwasprogramma.
  • Het bakje met het symbool van een bloemetje is bedoeld voor wasverzachter.

4. Het juiste wasprogramma selecteren

Weet u hoe u uw wasmachine moet gebruiken? Elke wasmachine heeft andere wasprogramma’s om uit te kiezen, met een temperatuur, toerental en wastijd die verschillen voor elk programma. Het is belangrijk om het juiste programma te kiezen op basis van het soort stof en het type kleding. U kan onderstaande tabel gebruiken als leidraad. Vergeet echter niet dat wanneer uw machine een handwasprogramma heeft, het voor sommige kleding nog steeds beter is om deze stukken effectief met de hand te wassen. Lees snel verder om het vervolg van ons stappenplan te ontdekken.

Programma

Reinigingsmethode

Type kleding

Katoen

  • Veel trommelbeweging
  • Hoge centrifugesnelheid
  • Instelbare temperatuur

Beddengoed, handdoeken, witte was, kledingstukken die erg vuil zijn, katoenen ondergoed en kousen.

Synthetisch

  • Gemiddelde trommelbeweging
  • Lage centrifugesnelheid
  • Koude tot warme temperatuur

Synthetische kledingstukken die matig bevuild zijn: gemengde en synthetische stoffen, polyester, jeans en pullovers.

Fijne was

  • Weinig trommelbeweging
  • Lage centrifugesnelheid

Delicate kledingstukken zoals lingerie, zijde, wol, breiwerk en andere delicate stoffen.

Handwas

  • Weinig trommelbeweging
  • Lage centrifugesnelheid

Zeer delicate kledingstukken met het symbool voor handwas op het etiket.

5. De juiste watertemperatuur selecteren

Bent u niet zeker over de temperatuur die u moet instellen? Kijk dan eerst naar het type stof en bepaal hoe vuil de kleding is. Heet water mag dan wel beter zijn om bacteriën te doden, het kan er wel voor zorgen dat bepaalde stoffen krimpen, dat kleuren vervagen en dat er zelfs vlekken ontstaan. Bij heet wassen wordt ook meer energie verbruikt, wat u op termijn meer kan kosten.

Wat is de temperatuur voor koud wassen? 30°C en lager wordt beschouwd als koud wassen. Deze temperatuur is hoog genoeg voor delicate stoffen, felle kleuren die kunnen uitlopen of vervagen en kledingstukken die licht bevuild zijn.

Wat is de temperatuur voor warm wassen? Bij 40°C doet u aan warm wassen. Deze temperatuur wordt het meest gebruikt aangezien deze ideaal is voor matig bevuilde kleding en donkere stoffen.

Wat is de temperatuur voor heet wassen? 60°C wordt beschouwd als heet wassen en is ideaal voor beddengoed en handdoeken aangezien deze temperatuur doeltreffend is tegen bacteriën. Heet wassen kan ook nodig zijn bij kledingstukken die erg vuil zijn, maar dan moet het etiket dit wel toelaten.

6. De wasmachine aanzetten

Eens de machine correct gevuld is en de juiste hoeveelheid wasmiddel en wasverzachter werd toegevoegd, moet u de machine aanzetten. Let erop dat u de deur goed sluit, zeker bij wasmachines van het voorladertype aangezien oudere machines geen alarmsysteem hebben om aan te geven dat de deur nog open is. U moet een klikgeluid horen.

Na het wassen moet u de deur een beetje open laten zodat er geen schimmelvorming kan ontstaan waardoor uw machine én kleding kan gaan ruiken.

7. Uw kleding drogen

Na het wassen kan u uw kleding ofwel laten drogen aan de lucht ofwel in de droger stoppen. Beiden hebben hun voor- en nadelen. Het is aan u om te beslissen wat het beste is voor uw kleding.

  • Luchtdroging: Voordelen van deze methode zijn dat het goedkoper is, zowel in uitrusting als in energie, en dat kleding minder snel beschadigd raakt of krimpt. Nadeel is wel dat luchtdroging meer tijd en ruimte kost, zeker wanneer het kouder en vochtiger is.
  • Droger: Deze methode kan handiger en efficiënter zijn aangezien u uw was onmiddellijk kunt drogen ongeacht het weer. Een was-droogcombinatie vereist ook minder onderhoud omdat het droogprogramma start eens het wasprogramma voorbij is. Het herhaaldelijk drogen in de droger kan de levensduur van uw kleding wel inkorten.
Uw kleding drogen

8. Uw wasmachine reinigen

Waarom ruikt mijn wasmachine?

U moet de deur niet alleen openlaten, u moet uw wasmachine ook regelmatig reinigen zodat geurtjes geen kans krijgen en uw machine langer meegaat! Dit zorgt er ook voor dat uw kleding was na was goed blijft. Hard water is een veelvoorkomend probleem, zeker in steden. Regelmatig onderhoud is dan ook nodig om aanslag tegen te gaan. Een wasmachine van het bovenladertype moet een paar keer per jaar gereinigd worden, terwijl dit bij een voorlader elke maand nodig is. U kan een wasmachine eenvoudig reinigen door bleekmiddel toe te voegen aan een lege machine en vervolgens een volledig wasprogramma te doorlopen.

Weet u niet goed hoe u het rubber in de wasmachine kunt reinigen? Zorg er gewoon voor dat u na elke reinigingsbeurt de afdichtingen schoonveegt!

Veelgemaakte fouten om te vermijden

Vermijd onderstaande fouten zodat uw machine lang meegaat en uw wasgoed doeltreffend gereinigd wordt:

  • Doe wasverzachter nooit rechtstreeks bij de was: Wasverzachter moet in de was middenlade van de wasmachine. Bij rechtstreeks contact kunnen op het wasgoed vlekken ontstaan.
  • Laat niets in de zakken van uw kleding zitten: Vergeet niet om alle zakken te controleren alvorens uw wasmachine te vullen! Een balpen kan inkt achterlaten op uw kleding en zelfs een stukje papier kan resulteren in pluisjes die blijven kleven aan uw was.
  • Was donkere en lichte kleuren nooit samen: Sorteer uw kleding voor het wassen, aangezien het mengen van kleuren kan resulteren in donkere stoffen die vervagen en witte was die grijs wordt.
  • Laat natte kleding niet te lang in de wasmachine zitten: Denk erover na een alarm in te stellen, indien uw wasmachine geen geluid maakt aan het einde van het programma. Natte was zal immers beginnen ruiken als het te lang in de wasmachine blijft.
  • Overlaad uw wasmachine niet: Uw kleding zal niet goed gewassen zijn als uw machine te vol zit. Het regelmatig overladen kan op lange termijn ook schade toebrengen aan uw machine.
  • Doe nooit wasverzachter in het bakje voor wasmiddel en omgekeerd: De wasmiddellade bestaat uit afzonderlijke bakjes met pictogrammen om aan te geven waar het wasmiddel en de wasverzachter moeten komen. Deze bakjes zorgen ervoor dat het juiste product op het juiste moment tijdens het wasprogramma wordt toegevoegd.
Wat betekenen de verschillende wassymbolen?

Wat betekenen de verschillende wassymbolen?

Etiketten met wasinstructies lijken soms moeilijk te ontcijferen, maar eens u de code stap voor stap kraakt wordt wassen zo veel eenvoudiger.

Symbolen voor wassen: Het eerste pictogram is doorgaans een tobbe gevuld met water waarin een of meer stippen of een cijfer staan die de watertemperatuur van het wasprogramma aangeven.

temp

  • Eén stip staat voor koud wassen (30°C of minder).
  • Twee stippen voor warm wassen (40°C).
  • Vier stippen voor heet wassen (60°C).
  • Een hand in het water betekent dat handwas aanbevolen is (u kan het handwasprogramma selecteren of uw kleding effectief met de hand wassen).

Symbolen voor bleken: Een driehoek geeft aan of u bleekmiddel mag gebruiken of niet.

triangle

  • Een driehoek met een kruis erdoor betekent dat bleken niet is toegestaan.
  • Een driehoek met diagonale strepen betekent dat u het kledingstuk alleen mag behandelen met bleekmiddel zonder chloor.
  • Een lege driehoek betekent dat elk bleekmiddel is toegestaan.

Symbolen voor drogen: Drooginstructies worden gegeven in de vorm van een vierkant op het etiket van uw kledingstuk.

circle with dote

  • Een vierkant met een cirkel in betekent dat het kledingstuk in de droogkast mag.
  • Eén stip in de cirkel betekent dat drogen op lage temperatuur is toegestaan.
  • Meerdere stippen geven aan dat de droogkast op een hoge stand kan.
  • Een doorgehaald pictogram betekent dat het kledingstuk niet in de droogkast mag.
  • Een vierkant met drie verticale streepjes staat voor nat uithangen.
  • Eén horizontaal streepje in het midden staat voor liggend drogen.
  • Een vierkant met een waslijn staat voor hangend drogen.

Symbolen voor strijken: Strijkinstructies worden gegeven aan de hand van een symbool in de vorm van een strijkijzer.

washing

  • Een strijkijzer met één stip staat voor strijken op lage temperatuur (max. 110°C).
  • Twee stippen voor strijken op middelhoge temperatuur (max. 150°C).
  • Drie stippen voor strijken op hoge temperatuur (max. 200°C).
  • Bij een symbool zonder stip mag u het kledingstuk op eender welke temperatuur strijken.
  • Bij een doorgehaald symbool moet strijken vermeden worden.

Symbolen voor chemische reiniging: Een cirkel op het etiket vertelt iets meer over de chemische reiniging van een kledingstuk.

icon p

  • Een cirkel geeft aan dat het kledingstuk alleen chemisch gereinigd mag worden.
  • De letters in de cirkel vertellen uw stomerij welke chemische oplosmiddelen gebruikt mogen worden: De letter A geeft aan dat alle oplosmiddelen zijn toegestaan. De letter P betekent dat alle oplosmiddelen zijn toegestaan met uitzondering van trichloorethyleen en de letter F houdt in dat enkel petroleumhoudende oplosmiddelen gebruikt mogen worden.
  • Een doorgehaalde cirkel betekent dat chemische reiniging niet is toegestaan.


Lees onze volledige gids met wassymbolen.

Hoe vlekken behandelen

Het is belangrijk een vlek te behandelen alvorens u het kledingstuk in de wasmachine doet. Eerst maakt u de vuildeeltjes los met een product om het kledingstuk vervolgens te wassen in de wasmachine. In twee eenvoudige stappen maakt u dus komaf met de meest hardnekkige vlekken.

  • Ga eerst na wat aan de basis ligt van de vlek. Koffie, fruit of olie vereisen doorgaans andere producten.
  • Gebruikt u onze Vanish vlekverwijderaar in poedervorm? Meng het poeder dan met water en laat het kledingstuk max 5 minuten weken alvorens u het in de wasmachine doet.
  • Wilt u een bepaalde vlek behandelen? Dan kunt u het product over de vlek wrijven voor een meer doeltreffende werking. Laat het kledingstuk max 5 minuten rusten alvorens het in de wasmachine te doen.

Hoe kleding met de hand wassen

Het is beter om op veilig te spelen als u niet zeker weet hoe een kledingstuk uit de wasmachine zal komen. In dit geval is handwas de beste optie.

  • Sorteer uw kleding eerst op stof en kleur als u meerdere zaken moet wassen. Zo is het geen goed idee om jeans en wit samen te wassen.
  • Spoor vlekken op en behandel ze eerst met de Vanish vlekverwijderaar.
  • Kies de temperatuur van het water. Handwas is vaak al doeltreffend bij water op kamertemperatuur, maar controleer voor alle zekerheid eerst het etiket.
  • Voeg uw handwasmiddel toe aan het water en laat de kledingstukken minstens 30 minuten weken.
  • Leeg de gootsteen en vul hem opnieuw met koelwater om uw kleding te spoelen. Roer de kledingstukken en haal ze uit het water.
  • Natte kleding wordt beter niet uitgewrongen aangezien de stof zo beschadigd kan raken. Druk uw kleding liever tegen de zijkant van de gootsteen om overtollig water te verwijderen en leg ze nadien te drogen.

ONLINE ARTIKELS