Ongelukjes gebeuren nu eenmaal, maar als je niet weet hoe je inkt uit kleding krijgt, kan dit leiden tot veel frustratie. Ontdek hier dé handleiding voor het verwijderen van inkt uit kleding. Of het nu gaat om inkt uit een balpen of een vulpen: een inktvlek verwijderen doe je in een handomdraai. Lees snel verder.

Snel handelen om een inktvlek te verwijderen

Als de inktvlek vers is, begin dan met het voorzichtig deppen van het gebied met een schone doek of keukenpapier om zoveel mogelijk inkt te absorberen. Wrijf niet over de vlek, omdat dit de inkt kan verspreiden en de vlek erger kan maken. Dit geldt zowel voor gekleurde kleding als het verwijderen van inkt uit witte kleding.

Snel handelen om een inktvlek te verwijderen

Het voorbehandelen van inktvlekken

Voordat je aan het reinigingsproces begint, is het essentieel om de inktvlek voor te behandelen. Dit helpt om de inkt los te maken en het makkelijker te verwijderen. Er zijn verschillende voorbehandelingsopties, afhankelijk van het type inkt en de stof van de kleding.

 • Vlekverwijderingsspray. Je kunt een vlekverwijderingsspray zoals Vanish Oxi Action Vlekverwijderaar gebruiken om de vlek voor te behandelen. De effectieve formule is speciaal ontwikkeld om direct in te werken op de vlekken, zelfs in koud water, en is veilig te gebruiken op verschillende soorten stoffen, zoals katoen en polyester. Spray rechtstreeks op de vlek en laat het maximaal 5 minuten intrekken voordat je het kledingstuk wast.
 • Vlekverwijderingsgel. Vanish Powergel GOLD* is ook een slimme optie, omdat het direct te gebruiken is en een krachtige formule heeft die inktvlekken veilig verwijdert. Giet een kleine hoeveelheid van de gel rechtstreeks op de inktvlek en wrijf zachtjes in met een doek. Laat het vervolgens 10 minuten zitten en was hierna het kledingstuk zoals je gewend bent.

Wil je grasvlekken verwijderen, moddervlekken verwijderen of chocoladevlekken verwijderen? Ook dan raden we aan de kleding voor te behandelen.

Het voorbehandelen van inktvlekken

De vlekverwijderaar testen

Voordat je een vlekverwijderaar op de inktvlek aanbrengt, is het belangrijk om het te testen.
Volg hiervoor deze stappen:

 1. Kies een onopvallend stuk van de kleding, zoals een binnennaad of zoom.
 2. Breng een kleine hoeveelheid vlekverwijderaar aan op een schone doek of watje.
 3. Dep de doek of het watje voorzichtig op het testgebied en zorg ervoor dat je niet te krachtig wrijft.
 4. Controleer het testgebied op tekenen van kleuruitloop, vervaging of beschadiging.

Als er geen gekke dingen gebeuren, kun je de vlekverwijderaar op de inktvlek aanbrengen. Als er echter sprake is van verkleuring of beschadiging, of wordt het product niet aanbevolen voor dat type stof, dan kun je het beste een professional inschakelen.

De vlekverwijderaar testen

Spoelen en herhalen

Nadat je de vlekverwijderaar hebt aangebracht en de inktvlek voorzichtig hebt gedept, is het tijd om het kledingstuk uit te spoelen. Volg deze stappen:

 1. Spoel het bevlekte gebied af onder koud stromend water.
 2. Ga door met spoelen totdat het water helder is en er geen zichtbare sporen van inkt of reinigingsmiddel meer zijn.
 3. Herhaal bovenstaande stappen als de vlek zichtbaar blijft. Breng de vlekverwijderaar opnieuw aan, dep de vlek voorzichtig af en spoel opnieuw grondig uit.

Je kleding wassen

Nadat je de inktvlek met succes hebt behandeld, moet je het kledingstuk wassen. Volg deze stappen voor optimaal resultaat:

 1. Controleer het waslabel op het kledingstuk om de juiste wasmethode te bepalen.
 2. Plaats het dan in de wasmachine, voeg de aanbevolen hoeveelheid wasmiddel toe en bestrijk het kledingstuk met extra vlekverwijderaar. Wassen maar.
 3. Als het kledingstuk niet in de machine kan worden gewassen of als de vlek bijzonder hardnekkig is, overweeg het dan met de hand te wassen. Vul een bak of gootsteen met koud water, voeg een kleine hoeveelheid wasmiddel toe en doe vlekverwijderaar op de inktvlek. Spoel het kledingstuk na het wassen grondig uit.
 4. Laat het kledingstuk ten slotte aan de lucht drogen. Vermijd het gebruik van een droger, omdat hitte de vlek kan uitharden.

Laatste stappen om een inktvlek te verwijderen

Nadat je de inktvlek met succes hebt behandeld en het kledingstuk hebt gewassen, is het tijd om het te drogen en te inspecteren door de onderstaande stappen te volgen:

 1. Knijp voorzichtig overtollig water uit het kledingstuk. Vermijd wringen of draaien, omdat dit de stof kan beschadigen.
 2. Leg het kledingstuk plat op een schone handdoek of hang het aan een kledinghanger om aan de lucht te drogen.
 3. Inspecteer het kledingstuk zorgvuldig zodra het droog is. Controleer op eventuele resterende sporen van inkt of verkleuringen. Als de vlek nog steeds zichtbaar is, herhaal dan alle stappen om de inkt uit kleding te krijgen of overweeg het inschakelen van een professional.
 4. Geen vlek meer te zien? Goed gedaan! Nu kun je het kledingstuk weer dragen.

*Succesvolle resultaten zijn niet gegarandeerd. Controleer altijd de etiketten en volg de productinstructies.

AANBEVOLEN PRODUCT

Vanish Oxi Action Wasbooster Gel

Vanish Oxi Action Wasbooster Gel

Vanish Oxi Action Whitening Booster Gel

Vanish Oxi Action Whitening Booster Gel

Online artikels