Stap 1: Voorbereiden op het reinigen

Allereerst is het belangrijk dat je al je spullen bij elkaar hebt verzameld voordat je begint met het schoonmaken van je stoffen bank. Dus pak pen en papier als je afvraagt ‘hoe maak je een stoffen bank schoon?’. Dit heb je nodig:

  • Een stofzuiger met een bekledingsopzetstuk om los vuil en stof van het oppervlak te krijgen
  • Een zachte borstel of microvezeldoek voor het voorzichtig schrobben en afvegen van viezigheid.
  • Een mild wasmiddel of textielreiniger, warm water en een schone witte doek voor het reinigen van vlekken. Wasmiddel? Ja, straks ga je je stoffen bank schoonmaken met wasmiddel.

Stap 2: Controleer de instructies van de fabrikant

Het is belangrijk om de instructies van de fabrikant van je meubels te controleren, vooral als je je stoffen bank thuis schoonmaakt. Verschillende banken kunnen specifieke schoonmaakvereisten of -beperkingen hebben, waaronder aanbevolen schoonmaakoplossingen, temperaturen of specifieke technieken. Door de richtlijnen van de fabrikant te volgen, weet je zeker dat je de stof niet beschadigt en dat eventuele garanties niet vervallen. Matras en beddengoed schoonmaken? Hiervoor gelden ook andere instructies voor.

Stap 3: Stofzuig je stoffen bank

Maak je stoffen bank eerst op natuurlijke wijze schoon door al het losse vuil, stof en viezigheid te verwijderen. Gebruik het meubelopzetstuk van je stofzuiger en stofzuig voorzichtig het gehele oppervlak van de bank, inclusief de kussens en spleten. Dit helpt het vuil te verwijderen en voorkomt dat het zich verspreidt tijdens het reinigingsproces, waardoor je later niet weer bezig bent met dezelfde vlek uit je stoffen bank te halen.

Stap 4: Doe eerst een test

Je wilt je stoffen bank schoonmaken, maar voordat je begint is het altijd raadzaam om eerst een testje te doen voordat je het schoonmaakmiddel aanbrengt. Kies een onopvallend gedeelte van de bank, zoals de rugleuning of onder een kussen. Breng vervolgens een kleine hoeveelheid van het door jou gekozen reinigingsmiddel aan. Dep het gebied voorzichtig af met een schone witte doek en controleer of het verkeerd uitpakt, zoals kleurvervaging of beschadiging van de stof. Als er geen problemen zijn, kun je beginnen met je stoffen bank schoonmaken!

Stap 5: Verwijder vlekken en gemorste vloeistoffen

Nu is het tijd om te leren hoe je die hardnekkige vlekken, gemorste vloeistoffen en oude vlekken uit je stoffen bank kunt verwijderen. Begin met het deppen van de vlek met een schone witte doek om overtollige vloeistof te verwijderen. Wrijf niet over de vlek, omdat hierdoor de vloeistof dieper in de vezels van de stof kan dringen. Afhankelijk van het soort vlek kun je een mild wasmiddel of textielreiniger gebruiken, verdund met warm water. Breng de reinigingsoplossing aan op een schone witte doek en dep de vlek voorzichtig weg, werkend vanaf de buitenranden naar het midden. Ga door met dit proces totdat de vlek is verdwenen.

Test bij twijfel eerst op een klein, onopvallend plekje voordat je het overal aanbrengt. Volg altijd de instructies op de achterkant van de verpakking.

Stap 6: Maak de hele bank schoon

Vervolgens is het tijd om de stoffen bank schoon te maken. De beste manier om dit te doen is door een emmer met warm water te vullen en een kleine hoeveelheid mild wasmiddel of textielreiniger toe te voegen. Doop een zachte borstel of microvezeldoek in de oplossing en boen de bank voorzichtig met draaiende bewegingen. Let op de armen, rugleuning en kussens, omdat op deze plekken vaak vuil en vlekken ophopen. Spoel de borstel of doek regelmatig af in de emmer en ververs het water als deze te vies wordt. Gebruik na het reinigen een schone, vochtige witte doek, om eventuele zeepresten te verwijderen. Laat de bank volledig aan de lucht drogen voordat je er weer op gaat zitten.

Heeft je viervoeter een ‘ongelukje’ gehad op je bank of er andere vlekken op achtergelaten? De Vanish Oxi Action Droge Vlekverwijderaar Spray neutraliseert elke geur en is speciaal ontworpen om hardnekkige vlekken aan te pakken. Gebruik gewoon de onderstaande methode.

  • Spuit op een afstand van 15cm op de vlek nadat je overtollige vloeistof of vuil hebt verwijderd.
  • Wacht vijf minuten.
  • Dep voorzichtig met een absorberende doek om eventuele vloeistof te absorberen.

Lees voor gebruik altijd de verpakking voordat je het aanbrengt en test het product op een klein en onopvallend plekje.

Stap 7: Onderhoud je stoffen bank regelmatig

Om ervoor te zorgen dat je meubels er op hun best blijven uitzien, is het belangrijk om deze regelmatig te onderhouden. Hier zijn enkele manieren waarop je dat doet:

  • Stofzuig de bank minstens één keer per week om al het vuil aan het oppervlak te verwijderen en te voorkomen dat dit zich in de stof nestelt. Gebruik het bekledingshulpstuk van je stofzuiger om alle hoeken en gaten te bereiken.
  • Gebruik een textielbeschermerspray om een barrière te creëren tegen morsen en vlekken.
  • Als je bank afneembare kussenhoezen heeft, volg dan de instructies van de fabrikant voor wassen en onderhoud. Dit geldt ook als je vlekken op kussenslopen en lakens wilt verwijderen.

Of je bank nu flink moet worden geschrobd of een paar kleine vlekken van de autostoel moet verwijderen, het schoonmaken van meubels is nog nooit zo eenvoudig geweest!

*Succesvolle resultaten zijn niet gegarandeerd. Controleer altijd de etiketten en volg de instructies.