HOE KAN JE OLIEVLEKKEN VERWIJDEREN UIT JE GEKLEURDE KLEDING

Hoe verwijder je olievlekken uit je gekleurde kleding?

Weet je niet hoe je olievlekken uit je gekleurde kleren krijgt? Onze handige gids kan je helpen om olievlekken uit je kleding te krijgen.

Een saladedressing, olijfolie, zonnebloemolie en bakboter zijn allemaal veelgebruikte middelen bij het koken. Deze oliën en vetten kunnen sneller spetteren dan jij kan reageren. Mayonaise en margarine bevatten ook veel vet, waardoor het extra lastig wordt om deze vlekken te verwijderen.

Kijk hieronder naar onze stappen om je gekleurde kleding een voorbehandeling te geven, voordat jij ze in de was doet. Daarnaast geven we een aantal tips om olievlekken te verwijderen die je door het koken gekregen hebt.

Top Tip: Probeer de olievlek te absorberen met een beetje babypoeder (of zetmeel) om het vet en de oliën te absorberen.

Vanish Oxi Action Gold

De voorbehandeling

Stap 1: Behandel de vlek voor. Heb je een normale vlek? Doe 60ml in de dop. Is het een ernstige of opgedroogde vlek? Gebruik dan 120ml.

Stap 2: Wrijf de gel voorzichtig in met de onderkant van de dop. Deze heeft speciaal ontwikkelde groeven die ervoor zorgen dat Vanish op de vlek inwerkt.

Stap 3: Laat het maximaal 10 minuten intrekken en je zult merken dat de vlek gaat verdwijnen.

Stap 4: Doe nog eens 60ml/120ml in de dop en plaats deze bij je was in de wasmachine. Of voeg Vanish toe in het vak voor je wasmiddel.

Stap 5: Gebruik je gewoonlijke programma om te wassen.

Belangrijk:

Gebruik Vanish altijd volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking. Gebruik het niet op wol, zijde of leer. Gebruik het ook niet op afgewerkte oppervlakken zoals hout, metaal, enzovoorts.

Vetvlekken verwijderen

Als je geen vlekverwijderaar van Vanish bij de hand hebt, is dit geen ramp. Er zijn een paar dingen die je kan doen om de gevolgen van een vetvlek te beperken, als je maar direct handelt. Probeer olievlekken te verwijderen of voor te behandelen met de volgende tips.

  • De beste tip die je kan krijgen om een vetvlek of olievlek te verwijderen is om de vlek direct aan te pakken. Olievlekken worden moeilijker te behandelen als je ze pas later behandeld. Als je ze niet direct behandeld, dan zal de vlek zich in je kleding gaan vastzetten.
  • Probeer de vlek niet te verwijderen met water. Bij andere vlekken kan het misschien werken. Maar olien zijn hydrofobe stoffen die watermoleculen afstoten. Hierdoor kan water ervoor zorgen dat de vlek groter en opvallender wordt. Voeg alleen water toe aan de vlek in combinatie met een vlekverwijderaar van Vanish.

Verwijder de vlek of probeer de vlek te absorberen met de volgende materialen:

Een schoon keukendoekje of wc-papier.

  • Een schone doek.
  • Een lepel of een bot mes.
  • Een schone, droge spons.
  • Babypoeder
  • Zetmeel

Dep een aantal minuten op de olie- of vetvlek om het overtollige vet te absorberen. Pas op dat je vetvlek niet uitsmeert. Schraap of krab het overtollige vuil van je kleren met een lepel of mes.

  • Om te voorkomen dat de vlek zich uitbreid naar de andere kant van je kleding kan je een stuk karton achter de vlek leggen. Heb je geen oud karton bij de hand? Dan kan een plastic tasje ook helpen. Zo kan je voorkomen dat de achter- of voorkant van je kleding ook de vetvlek opneemt.

Hoe kan je een olie- of vetvlek voorkomen?

Verhitte olie kan in een pan behoorlijk spetteren, en ver ook. Voor een snelle maaltijd is een kookschort niet echt handig, maar als je uitgebreid gaat koken doe je er goed aan om er een aan te trekken. Als je op een hele hoge temperatuur kookt dan spettert de boter of olie in de pan ook harder.

Werk altijd van binnen naar buiten bij het behandelen van een vlek. Werk nooit van binnen naar buiten, want dit kan ervoor zorgen dat de vetvlek uitloopt.

Wat voorkomen betreft, zijn olievlekken moeilijk te vermijden, zeker als je een fanatieke kok bent. Je kan de ernst van een vlek wel beperken door direct de vlek te behandelen en overtollig vuil direct weg te halen van de vieze plek op je kleding.

Gebruik Vanish en onze tips, hiermee heb je de beste kans om je olievlek te verwijderen en je kleren mooi te houden. Kookolie of vet op je kleren is niet meer funest, dus laat de angst voor een vlek je niet weerhouden om iets lekkers op tafel neer te zetten.