Step 1 - De voorbereiding van suede schoenen schoonmaken

Voordat je je suède schoenen of suède sneakers gaat schoonmaken, is het essentieel om ze goed voor te behandelen. Suède schoenen schoonmaken van modder is erg belangrijk. Moddervlekken verwijderen is niet moeilijk. Begin door al het losse vuil van het oppervlak van de schoenen te borstelen met een zachte borstel. Gebruik vervolgens een suède- of potloodgum om eventuele slijtplekken of vlekken voorzichtig van de schoenen te verwijderen. Wil je hardnekkige vlekken op schoenen verwijderen, maak dan een schone doek vochtig en dep de vlekken. Dit zal helpen om de vlekken los te maken zonder het suède te beschadigen.

Step 2 - Suede schoenen schoonmaken

De beste manier om suède schoenen schoon te maken is door een bak met lauw water te vullen en een kleine hoeveelheid mild wasmiddel toe te voegen dat speciaal voor suède is bedoeld. Dompel een schone doek of spons voorzichtig in het sopje en wring het overtollige vocht eruit. Je wilt dat de doek licht vochtig is. Begin met het afvegen van het hele oppervlak van de suède schoenen, waarbij je speciale aandacht besteedt aan eventuele vlekken. Gebruik draaiende bewegingen om vuil en troep op te tillen zonder te hard te wrijven. Zorg ervoor dat je het suède niet doordrenkt met water, omdat dit verkleuring en schade aan het materiaal kan veroorzaken.

Zo maak je zwarte en crèmekleurige suède schoenen schoon

Als het gaat om het reinigen van crèmekleurige en zwarte suède schoenen, zijn er een paar dingen waarmee je rekening moet houden. Het is belangrijk om het gebruik van schoonmaakmiddelen op waterbasis te vermijden, omdat deze verkleuring en schade aan het suède kunnen veroorzaken. Kies in plaats daarvan voor een suèdereiniger die speciaal is ontworpen voor lichtgekleurde suède schoenen. Volg dezelfde reinigingsmethoden als hierboven vermeld, maar houd rekening met eventuele kleuroverdracht van het suède tijdens het reinigingsproces. Zo wordt lichte suède schoenen schoonmaken een eitje.

Bij zwarte suède schoenen is het altijd een goed idee om een schoonmaakmiddel eerst op een klein, onopvallend deel van de schoen te testen voordat je het op het hele oppervlak aanbrengt. Dit zorgt ervoor dat het reinigingsproces de kleur of de stof van het zwarte suède niet aantast.

Step 3 - Hoe verwijder je vlekken uit suède schoenen?

Zelfs als je ze regelmatig schoonmaakt kunnen er vlekken op je suède schoenen ontstaan. Zo behandel je ze.

Olie- en vetvlekken

Strooi een kleine hoeveelheid maizena of talkpoeder op de vlek en laat het een nacht staan. Het poeder helpt de olie of het vet uit het suède te absorberen. De volgende dag borstel je het poeder voorzichtig af met een suèdeborstel.

Watervlekken

Maak de hele schoen licht vochtig met een schone doek en laat ‘m op natuurlijke wijze aan de lucht drogen. Dit zal helpen om de kleur van het suède egaal te maken en watervlekken te minimaliseren.

Grasvlekken

Vlekken van buitenactiviteiten verwijderen vraagt om een andere aanpak. Bedek de vlek met een paar druppels witte azijn. Gebruik een droge doek of een suèdeborstel om de azijn over de grasvlek te wrijven en te deppen totdat deze verdwijnt.

Vergeet niet om elke vlekverwijderingsmethode altijd uit te proberen op een klein, onopvallend deel van de schoen voordat je deze op het hele oppervlak aanbrengt.

Step 4 - Suède schoenen beschermen

Gebruik na het schoonmaken van suède schoenen een suède beschermspray om ze te beschermen tegen toekomstige vlekken en waterschade. De spray creëert een beschermend laagje op het oppervlak, waardoor vloeistof wordt afgestoten en vlekken worden voorkomen. Dit scheelt een hoop gedoe als je bijvoorbeeld witte suède schoenen moet schoonmaken.

Step 5 - Het onderhouden van suede schoenen

Goed onderhoud en goede verzorging zijn essentieel om ervoor te zorgen dat je suède schoenen er op hun best uit blijven zien. Gebruik regelmatig een suèdeborstel om eventueel opgehoopt vuil of stof op het oppervlak te verwijderen. Als je suède schoenen toch nat worden, laat ze dan aan de lucht drogen, uit de buurt van directe warmtebronnen. Het wordt ook aanbevolen om je suède schoenen op een koele, droge plaats te bewaren, bij voorkeur in een schoenenzak of -doos, om ze te beschermen tegen stof en vocht. Als je deze eenvoudige stappen volgt, verleng je de levensduur van jouw suède schoenen.

We hopen dat je met deze suède schoenen schoonmaak tips alles hebt geleerd waar je naar op zoek was. Vergeet niet om altijd de juiste schoonmaakproducten te gebruiken en extra voorzichtig te zijn bij het omgaan met vlekken of specifieke kleuren suède. Met de juiste zorg blijven je suède schoenen er stijlvol uitzien en kunnen ze jarenlang meegaan.