TENNIS

Tennis wordt over de hele wereld gespeeld en vaak ontkom je niet aan deze sport, wanneer er weer een groot toernooi zoals Wimbledon of de US Open bezig is. Tijdens een spannend partijtje tennis kan het moeilijk zijn om vlekken te voorkomen. Vanish helpt je hierbij, met deze tips over tennis.

Tennis wordt over de hele wereld gespeeld en vaak ontkom je niet aan deze sport, wanneer er weer een groot toernooi zoals Wimbledon of de US Open bezig is. Tijdens een spannend partijtje tennis kan het moeilijk zijn om vlekken te voorkomen. Vanish helpt je hierbij, met deze tips over tennis.

De geschiedenis van tennis

Tennis kent een ingewikkelde geschiedenis. Sommige historici denken dat tennis uit het oude Egypte komt; het woord 'racket' zou komen van het Arabische woord 'rahat'. De algemeen geaccepteerde oorsprong van tennis ligt echter in 'jeu de paume', een balspel dat in de 11e of 12e eeuw is bedacht door Franse monniken. Het was een ruw spel, maar het werd snel populair onder edelen. De naam 'tennis' zou van het Franse 'tenez' ('houden') komen en men denkt dat het scoresysteem is afgeleid van de manier waarop tennis toentertijd werd gespeeld op het veld. De velden waren vroeger 90 voet (zo'n 27,5 meter) lang,  waardoor iedere speler 45 voet had om in te spelen. Wanneer een speler een punt scoorde, mocht hij verder het veld op komen; de eerste keer 15 voet, de tweede keer nog eens 15 voet (30 voet) en uiteindelijk 10 voet (40 voet). Het spel ontwikkelde zich over de hele wereld met verschillende variaties, zoals squash, waarbij de muren en het plafond worden gebruikt, in plaats van dat men op een open veld speelt. Pas in 1850 ontstond de moderne variant.

De verschillende soorten velden en vlekken

Tennis kan op verschillende soorten ondergrond gespeeld worden; de populairste zijn gras, gravel en (het gebruikelijkst) kunstmatige oppervlakten, zoals beton, of synthetische oppervlakten, van bijvoorbeeld rubber, silica of acryl. Afhankelijk van de ondergrond, kunnen er verschillende soorten vlekken ontstaan.

  • Grasvelden - Sommige grote toernooien, zoals Wimbledon en Queen's, worden gespeeld op gras. Op grasvelden kun je je snel bewegen en vaak stuitert de bal goed op deze ondergrond. Grasvelden kunnen echter ook glad zijn en zonder een goede grip zit er zo een grasvlek op je witte T-shirt.
  • Gravelvelden - Monte Carlo, Rome en Roland Garros worden op gravel gespeeld; deze ondergrond komt vaak voor in mediterraanse landen. Deze oppervlakte is redelijk hard, je beweegt je hierop wat minder snel en de bal stuitert hierop goed, maar gravelvelden kunnen ook resulteren in oranje schoenen en sokken. Gravel kan relatief gemakkelijk verwijderd worden, met alleen water, maar als het hardt wordt, kun je de vlek het beste voorbehandelen.
  • Kunstvelden - De US Open en de Australian Open worden op kunstvelden gespeeld. Deze ondergrond veroorzaakt geen vlekken zoals de hierboven genoemde, maar als je valt ontstaat er wel gemakkelijk een snee, met bloedvlekken als gevolg.

Zweetvlekken ontstaan ook snel, ongeacht het soort veld.

Klaar voor de start… en wassen maar!

Gelukkig is het verwijderen van vlekken niet zo moeilijk als het perfect serveren van de bal. Behandel de vlek voor met een mengsel van warm water en ¼ dosis Vanish Oxi Action Gel (die vlekken binnen 30 seconden kan verwijderen!). Giet het mengsel op de vlek, laat de oplossing maximaal vijf minuten intrekken, spoel het kledingstuk daarna uit en was het in de wasmachine zoals gebruikelijk. Hopelijk ziet je tenniskleding er dan weer schoon en vlekkeloos uit! Mochten de vlekken na de eerste keer wassen niet volledig verwijderd zijn, herhaal het proces dan nogmaals.

Wist je dat je witte kledingstukken drie tinten witter kunt maken door ze een tijdje te laten weken in Vanish Oxi Action Crystal White? Los een dosis poeder op in vier liter warm water en laat je kleding hierin maximaal zes uur weken. Was het daarna in de wasmachine voor het beste resultaat.

Iedere kampioen kan misschien zonder al te veel moeite een wedstrijd winnen, maar de kans is groot dat er na een inspannende wedstrijd vlekken in zijn kleding zitten. Versla deze vlekken met Vanish!