HOE KAN JE OLIE- EN VETVLEKKEN UIT JE KLEDING VERWIJDEREN

Hoe krijg je olie- en vetvlekken uit je kleding?

Het zijn onze ‘guilty pleasures’, vette snacks die gefrituurd of in de olie gebakken zijn. Maar ze kunnen ook een ware nachtmerrie zijn als er iets van op je kleren terecht komen. Het zijn de hardnekkigste vlekken, maar tegen Vanish zijn ze niet opgewassen.  

Ontdek hoe je olie- en vetvlekken kunt verwijderen met behulp van Vanish Powergel.

Top Tip: Voordat je de vlek behandelt, kan je babypoeder of zetmeel gebruiken om overtollig vuil te absorberen. Heb je dit niet, probeer dan een bot mes of een lepel om het overtollige vuil weg te schrapen. Probeer in ieder geval zoveel mogelijk weg te krijgen om het verwijderen van de vlek gemakkelijker te maken.

Gebruik Vanish Powergel

Stap 1: Geef de vlek eerst een voorbehandeling. Gebruik 60ml voor een normale vlek en 120ml voor een erge of ingedroogde vlek.

Stap 2: Wrijf de powergel voorzichtig in met de dop van Vanish Powergel. De onderkant van de dop is zo ontworpen dat Vanish direct op de vlek inwerkt.

Stap 3: Laat de vlek maximaal 10 minuten inwerken, als het goed is merk je al dat de vlek begint te verdwijnen.

Stap 4: Doe nog eens 60ml of 120 ml in de dop en voeg deze toe aan je was in de wasmachine. Je kan de powergel ook toevoegen in het vakje voor de wasmiddel in jouw wasmachine.

Stap 5: Was op jouw gebruikelijke programma

Bekijk ook eens onze vlekkengids voor meer informatie over het verwijderen van olievlekken.

Vanish werkt direct op je vlek in en voor je het weet is je vlek verdwenen!

Olie- en vetvlekken verwijderen

Als je geen Vanish producten in huis hebt, dan ben je nog niet verloren. Hieronder staan een paar maatregelen die jij kan treffen om te voorkomen dat jouw olie- of vetvlek nog erger wordt. Om olie- en vetvlekken direct aan te pakken kan je gebruik maken van deze tips:

 • De beste tip die wij jouw kunnen geven is dat je olie- en vetvlekken direct moet aanpakken. Olie- en vetvlekken worden steeds lastiger te verwijderen als jij ze niet behandelt. Zorg er dus voor dat ze niet in je kleding trekken.
 • Doe je kleren met vet of olievlekken niet in de droger voordat de vlek helemaal verwijderd is. De hitte van de droger zorgt ervoor dat alle olie en vet in je kleding indroogt. Bekijk ook altijd de labels om je kleding op de beste manier te drogen. Wij raden aan om je kleding buiten op te hangen[1].
 • Doe geen water op de olie- of vetvlek. Bij andere vlekken wordt het wel aangeraden, maar oliën zijn hydrofobe stoffen, hierdoor stoten ze water af. Doe je wel water op een olievlek, dan kan je de vlek vergroten en erger maken. Voeg alleen water toe aan een vetvlek als je dit in combinatie met Vanish gebruikt.

Verwijder overtollige oliën en vetten of absorbeer met de volgende materialmen:

 • Een papieren keukendoekje of wc-papier
 • Een schone doek
 • Een bot mes of een lepel
 • Een schone, droge spons
 • Babypoeder
 • zetmeel

 

Dep op de olievlek om de overtollige vetten te absorberen. Zorg ervoor dat je de vlek niet uitsmeert. Je kan overtollige vetten of oliën ook voorzichtig wegschrapen.

 • Gebruik een stukje karton of een plastic zakje om de andere kant van je kleding tegen vetvlekken te beschermen. Zo kan je voorkomen dat de vetvlek ook de voor-of achterkant van je kleding vervuild.
 • Spoel de vlek af met heet water, niet met koud water.

Hoe voorkom je vet- en olievlekken

Vetvlekken zijn moeilijk om te vermijden, zeker als jij een ware keukenprinses bent of als je werkt in een keuken met een frituurpan.

Je kan wel voorkomen dat de vlek hardnekkig wordt, door direct in te grijpen. Pak vlekken op de volgende manier aan:

 • Werk van buiten naar binnen als je de vlek probeert weg te werken. Als je van binnen naar buiten werkt, dan kan je de vlek uitsmeren.
 • Gebruik Vanish en volg onze tips om het beste resultaat te krijgen voor je olie- of vetvlek. Pak vlekken direct aan en bescherm je favoriete kleding.
 • Bekijk onze handige vlekkengids voor meer informatie over het verwijderen van vetvlekken.

 

Andere soorten vet- en olievlekken

Werk jij in een garage? Of sleutel je graag aan motors en auto’s?

Motorolie en kookolie zijn beide lastige vlekken, maar met Vanish en een beetje kennis kan je ook deze vlekken gemakkelijk verwijderen.

 

 

[1] https://www.cleanipedia.com/in/laundry-washing/how-to-remove-oil-stains-from-clothes