THEEVLEKKEN VERWIJDEREN

Laat gedroogde bladeren van de Camellia sinensis drie minuten in kokend water trekken voordat je het uitperst. Met honing of suiker kan het zoeter worden gemaakt en voor smaak voeg je citroensap, of koemelk toe.   Dit lijkt misschien het soort advies dat een middeleeuwse kwakzalver je kan geven, maar het zijn gewoon de instructies voor het maken van een kopje thee! Thee is na water de meest geconsumeerde drank in de hele wereld. En daar zijn goede redenen voor: het smaakt goed, maakt je wakker, verfrist je, en bevat veel antioxidanten om je jong te houden.

Laat gedroogde bladeren van de Camellia sinensis drie minuten in kokend water trekken voordat je het uitperst. Met honing of suiker kan het zoeter worden gemaakt en voor smaak voeg je citroensap, of koemelk toe. Dit lijkt misschien het soort advies dat een middeleeuwse kwakzalver je kan geven, maar het zijn gewoon de instructies voor het maken van een kopje thee! Thee is na water de meest geconsumeerde drank in de hele wereld. En daar zijn goede redenen voor: het smaakt goed, maakt je wakker, verfrist je, en bevat veel antioxidanten om je jong te houden.

Thee heeft ook de eigenschap om vlekken te maken met vrijwel alles waarmee het in contact komt. Dit komt doordat thee een hoge concentratie van tannine, een soort plantaardige vezel, bezit. Daarom wordt thee door de geschiedenis heen gebruikt voor het verven van hout, papier en kleding. Helaas kan kort je concentratie verliezen leiden tot een onbedoelde theevlek in je kleding.

Waarom?

De reden dat thee en andere warme dranken moeilijke vlekken kunnen maken, heeft te maken met hun chemische samenstelling. Deze warme vloeistoffen bestaan ​​uit zeer stabiele bolvormige moleculen die verdampen in een regelmatig patroon, van buiten naar binnen. Helaas betekent dit dat de tannine wordt achtergelaten in het midden, waardoor het zich op één plaats als een geconcentreerde vlek vestigt. En daarom zijn deze vlekken moeilijk te verwijderen.

 

Wat kan ik doen?

Geen paniek, wanneer je wat thee op je kleding morst. Hoewel de vlekken hardnekkiger kunnen zijn dan sommige andere kledingvlekken, moet het geen probleem zijn om de vlek er snel uit te krijgen wanneer je snel reageert. Houdt eerst het materiaal, vanaf de achterkant van de vlek, onder een warme kraan (koud water zal alleen helpen de vlek in te laten trekken). Zo kan de vlek eruit via de weg waarmee het naar binnen kwam, in plaats van verder de stof ingeduwd te worden. Wanneer het grootste gedeelte van de vlek verdwenen is, wrijf je Vanish Oxi Action Gel op de plek. Dit laat je vijf minuten intrekken. Wanneer je dit gedaan hebt was je de kleding zoals je dit normaal ook zou doen, samen met een schep Vanish en normaal wasmiddel. De vlek zal verdwijnen zonder ook maar een spoor achter te laten. Dus zet de ketel maar op en geniet van een kopje thee! Zoals 70,000 andere mensen in de wereld iedere seconde[1] ook doen.[1] http://www.fairtrade.net/tea.html