IJSVLEKKEN

In de zomer een ijsje eten, is genieten, voor zowel kinderen als volwassenen. Niet alleen is de smaak heerlijk, het kan je ook helpen een beetje af te koelen op een hete zomerdag, zolang je ze maar met mate eet! Maar ijs smelt snel en veroorzaakt daardoor gemakkelijk vlekken, vaak zonder dat je het door hebt. Met Vanish kun je ervan verzekerd zijn dat je de vlekken weer gemakkelijk uit je kleding wast. Dit artikel gaat over ijs en hoe je ijsvlekken kunt verwijderen.

In de zomer een ijsje eten, is genieten, voor zowel kinderen als volwassenen. Niet alleen is de smaak heerlijk, het kan je ook helpen een beetje af te koelen op een hete zomerdag, zolang je ze maar met mate eet! Maar ijs smelt snel en veroorzaakt daardoor gemakkelijk vlekken, vaak zonder dat je het door hebt. Met Vanish kun je ervan verzekerd zijn dat je de vlekken weer gemakkelijk uit je kleding wast. Dit artikel gaat over ijs en hoe je ijsvlekken kunt verwijderen.

De geschiedenis van ijs

IJs kent een lange geschiedenis; men denkt dat het voor het eerst werd geproduceerd in China, rond 200 voor Christus. Het komt over de hele wereld voor in verschillende vormen. Toen de koelkast werd uitgevonden, steeg de populariteit van ijs enorm, doordat het toen natuurlijk veel gemakkelijker werd om ijs te bewaren. IJs wordt normaalgesproken gemaakt van room en/of melk, suiker en soms eieren. Het mengsel wordt bevroren tijdens het karnen van de room of melk, en terwijl het pasteuriseert, worden er smaakstoffen toegevoegd.

Smaken

Grote kans dat de bekendste ijssmaken ook jouw favorieten zijn: vanille, aardbei of chocolade. Natuurlijk zijn dit niet de enige smaken; zo heb je bijvoorbeeld ook munt, koffie en karamel, maar er zijn nog veel meer voorbeelden van minder bekende smaken. Het kan een leuk idee zijn om met je kinderen een smaakfeestje te houden, zodat jullie verschillende combinaties kunnen uitproberen en jullie favoriete smaken kunnen ontdekken.

Zorgen verschillende smaken voor verschillende vlekken?

Bijna alle ijsvlekken bestaan uit dezelfde chemische stoffen (een mix van room en/of melk en suiker), hoewel de toegevoegde smaakstoffen kunnen verschillen. De vlekken zijn hierdoor voor 99% hetzelfde, ongeacht welke smaak je kiest.

Hoe kun je ijsvlekken effectief verwijderen?

Als je niet thuis bent, probeer de vlek dan eerst in koud water te laten weken en poets de restanten daarna weg. Zorg ervoor dat het water koud is; heet water kan reageren met de proteïnen in ijs, wat het moeilijker maakt de vlek te verwijderen. Als er geen manier is om de vlek in water te laten weken (bijvoorbeeld omdat je buiten van de zon aan het genieten bent), verwijder de restanten dan met een lepel of ander rondvormig voorwerp, of poets de vlek weg met een vochtig (zak)doekje. Als je eenmaal thuis bent, is het slechts nog een kwestie van de vlek laten weken in Vanish:

  1. Los een lepel Vanish Gold Oxi Action Poeder op in vier liter warm water (met een maximumtemperatuur van 40°C).
  2. Laat de kleding hierin weken. Houd voor gekleurde kleding een uur aan en voor witte kleding zo'n zes uur.
  3. Was het kledingstuk daarna in de wasmachine. Voeg een extra lepel Vanish toe aan het wasmiddel voor het beste resultaat.